Polish Community - Chodź razem!

Acalia

Intl Translator
英雄メンバー / Eiyuu Menbaa / Hero Member
Reaction score
354
Country
Poland
Re: Polish Hang Out Thread

Tzn. co do Naruto to najnowszych rozdziałów nie obejmuje licencja... Tyle, że jak ukaże się odpowiedni tom to będziesz musiał go usunąć... Chyba tak wygląda to w praktyce i jest wykorzystywane przez grupy skanlacyjne. Co do Bleach - no problem, bo nie ma w Polsce licencji i wszystko jest jasne.

Co do etyczności - większość polskich grup nie robi Naruto, z powodu dobrych stosunków z JPF. Dobre relacje między wydawnictwem a fanami tym zaowocowały.

Norbi

Registered User
初心者/ Shoshinsha / Beginner
Reaction score
0
Country
Abu Dhabi

No wiecie, nie wiem jak ten cały system licencjonowania działa ale tutaj mam cytat z forum jpf endriu:

Mamy licencje na cala serie Naruto, ale placimy ja partiami za kilka tomow na przod! Wiec ich wymowki sa nie na miejscu. Tak naprawde to nawet zamieszczanie skanow mang niezlicencjowanych u nas jest niezgodne z prawem! Ale panuje taka niepisana zasada, ze przymyka sie na to oko dopoki licencja nie zostanie wykupiona.
W sumie logiczne bo jakie wydawnictwo by se kupiło licencje na część tomów a resztę nie?

KuBaka

Manga Editor
下級員 / Kakyuuin / Jr. Member
Reaction score
0
Country
Poland

Bleacha napewno bede kontynuował ale nie wiem co zrobić z tym Naruto...

juUnior

Intl Translator
MH中毒 / MH Chuudoku / MH Addicted
Reaction score
1,771
Country
Poland

Gorzka said:
Jak to nie wiesz co to All Colour But The Black toż to artbook pana Tite.
hmm mogłem podkreślić, ale to "co to jest :x" to chodziło mi o to honya haha :D

Norbi said:

Jedyny nowy (nie licząc okładki -_-) i mój ulubiony art z ACBTB.

Widziałem, widziałem, i muszę przyznać, że nieźle okładeczka podrasowana xD

Deedlit said:
Narutowy? Oby jutro >XD Nienawidzę czekać do piątku...
hmm ostatnio to chyba nawet wyszedł w sobotę.. albo to ja ściągałem w sobotę.. nieważne :x

KuBaka said:
Oj jesli chapter zakonczy sie tym spoilerem ktorego dostarczyla Acalia (niech Ci Bog w dolarach wynagrodzi :) ) to nie wytrzymam :P
Ja też... takie zakończenie. Ale ciesze się na samą myśl obrazków z chapterka, bo będzie wkońcu retrospekcja, jak to Itachi jest "silniejszy" od Orka :D

KuBaka said:
powiedzcie mi jedna rzecz. wszyscy wiemy ze na tej stronie ukazuje sie wiele skanlacji angielskich tytulow, jednak te mangi sa wydawane w USA, wiec sa zlicencjonowane. a ja juz dostaje od niektorych osob ostrzezenia ze moje skanlacje sa nielegalne i nieetyczne. dlaczego wiec tak dlugo istnieja takie ekipy jak jap flap czy m7 ? nie scigaja ich? moze ja tez mam uciekac na zachod:P
Jak od Polaków, to mogą mieć jedynie pretensje do Naruto ^^" Co do JapFlap i M7, to znając ich politykę, Jap usuwa chapterki, kiedy dany tom z tymi poszczególnym wyjdzie (przez to cholercia nia mam wszystkich :x) no i M7 pewnie też, choć się nie ptrzypatrywałem.

Gorzka said:
Ale czy te osoby które Ci wypowiadają skanlacje to Polacy czy tutaj ktoś z MH?
Ja bym się tym wcale nie przejmowała zobacz ile jest grup skanlacyjnych w Polsce - http://manga.wszechbiblia.net/wbs_sgroup_list.php . Do tego Bleach nie jest zlicencjonowany u nas więc co ma Ciebie obchodzic licencja z USA;) skanuj dalej!!
Na wszechbibli są tylko grupy skanlacyjne, które tłumaczą mangi nie zlicencjonowane w Polsce ^^" Więc próżno tam szukać grup tłumaczących Naruto, Hellsing itd.

Acalia said:
Tzn. co do Naruto to najnowszych rozdziałów nie obejmuje licencja... Tyle, że jak ukaże się odpowiedni tom to będziesz musiał go usunąć... Chyba tak wygląda to w praktyce i jest wykorzystywane przez grupy skanlacyjne.

Co do etyczności - większość polskich grup nie robi Naruto, z powodu dobrych stosunków z JPF. Dobre relacje między wydawnictwem a fanami tym zaowocowały.
Pierwszy akapit, tak samo się tłumaczyłem pewnej osobie, dlaczego grupa, która tłumaczy Naruto na pl, może i nie może.. Jak byk pisze na stronie JPF'a, że czekają na licencje, by móc wydać tom 21.. Co więcej:
Norbi said:
No wiecie, nie wiem jak ten cały system licencjonowania działa ale tutaj mam cytat z forum jpf endriu:

W sumie logiczne bo jakie wydawnictwo by se kupiło licencje na część tomów a resztę nie?
Licencja nie musi obejmować wszystkiego. Na forum, na którym przebywam, świetnie to pewna osoba podsumowała z tą licencją. Niestety, jeśli chodzi o etyczne jest to raczej bez sensu.. z drugiej strony za nim JPF dojdzie do nowych chapterków, miną wieki, a jest wiele ludzi, którzy czytają sobie nowe chapterki in pl ze stronek które tworzą takowe. Dla mnie wygląda to tak, że mają licencję na Naruto, ale tomy muszą wykupywać, aby licencja na ten tytuł dalej trwała. W skrócie, dopóki nie wykupią danego tomu, można byłoby przypuszczać, że nie mają do niego prawa, a co za tym idzie można robić chapterki w pl, a później usunąć, jak JPF się zbliży. Trochę zamotałem, ale wiosna źle na mnie działa ;p

KuBaka said:
Bleacha napewno bede kontynuował ale nie wiem co zrobić z tym Naruto...
Ja bym nie porzucał, jeśli oczywiście masz czas i chęci by je robić. A kiedy JPF się zbliży tomikiem do tych chapterków (co będzie powiedzmy za ok. 8 lat.....) to wtedy będziesz raczej musiał usunąć linkacze ze stronki. Dodatkowo polecałbym napisać na stronie w dziale z manga Naruto, że pliki są tam w celach zainteresowania czy jakoś tak, i należy je usunąć po 24 godzinach (wiadomo, że mało kto tak robi, ale w świetle prawa jest git) :D

KuBaka

Manga Editor
Reaction score
0
Country
Poland

no wlasnie myslalem o takim tekscie w stylu ze po 24 godzinach nalezy je usunac tylko nie wiem jak to ładnie sformułowac, ale to prawda, JPF moze za 8 lat wyda tomik z tymi chapterami ;)

Lyra Belaqua

Manga Editor
中級員 / Chuukyuuin / Member
Reaction score
85
Country
Lithuania

ohhh, to okazuje sie ze bardzo dobrze zyc w kraju gdzie nie ma szansu ze ktokolwiek kiedykolwiek kupi licencje na jakos mange XD (litwa)
jestem co-founder of hanaji-scans i nawet nie myslalam ze ludzie gdzies skarzon sie ze ktos robi skanlacje zlicencojwanych mang O_o w ogole to jesli ktos zaczol by to pay attention na scanlacje z naruto wtedy naruto-fan bylby pirewszy website ktorego podaliby do sondu. i w ogole czy ktokolwiek kiedykolwiek mial problemow dlatego ze robil skanlacje?

KuBaka

Manga Editor
Reaction score
0
Country
Poland

Ach zapros mnie do siebie do Litwy :D ale to prawda, ostatnio czytalem na jakims forum ze nawet skanlacje angielskie w Polsce (!!!) to łamanie prawa pod względem polskiej licencji Naruto i jest tak samo scigane jak polskie skanlacje.

Gorzka

Registered User
Reaction score
0
Country
Poland

yFANTgirl Witam :hug miło widzieć jak nasze grono się powiększa:)

Co do tych skanlacji to yFANTgirl ma racje jeszcze nigdy nie było jakiejś sprawy w której posądzano by kogoś o nielegalne skanowanie i przez najbliższe wieki nie będzie:)

Jak się do tej pory nie uporali z nielegalnym ściąganiem z neta to gdzie by się brali za skanlacje;)

Poprostu tylko w teorii jest to nielegalne i niezgodne z prawem w praktyce przymyka się na to oko i tyle.

enzomars

Registered User
上級員 / Jyoukuuin / Sr. Member
Reaction score
2

KuBaka said:
Ach zapros mnie do siebie do Litwy :D ale to prawda, ostatnio czytalem na jakims forum ze nawet skanlacje angielskie w Polsce (!!!) to łamanie prawa pod względem polskiej licencji Naruto i jest tak samo scigane jak polskie skanlacje.
Taak akurat, a kto w Polsce kupil licencje na nowe chaptery naruta?
We Francjii robia to od wiekow ( fansub i scantrady). Fansubuja na bierzaco i usuwaja tylko odcinki do ktorych ktos kupil licencje lol.
Np: Naruto: Generalnie zaczynaja od kupna licencji na 1szy sezon kiedy jest ich juz 5. Wtedy Fansuberzy przestaja udostepniac 1szy sezon ale 2-5 nie lol. To samo z manga :) I to jest legalne

KuBaka

Manga Editor
Reaction score
0
Country
Poland

spoko Ja tylko przytaczam to co przeczytałem na jakims forum :) ten gosc wydawal sie bardzo pewny tego co mowi :P

enzomars

Registered User
Reaction score
2

KuBaka said:
spoko Ja tylko przytaczam to co przeczytałem na jakims forum :) ten gosc wydawal sie bardzo pewny tego co mowi :P
Rozumiem :)
Pewnie ten sam gosc ktory chcial zamknac napisy.info lol

Soundchaosdebug

Registered User
Reaction score
0
Country
Poland

Mam pytanie, z faktu że jestem nowy to nie wiem, o której pojawiają się jakieś rawy naruto? Tzn chodzi mi o konkretną godzinę, bo nie wiem czy czekać :)

Gorzka

Registered User
Reaction score
0
Country
Poland

jutro zapewne będzie ale godziny Ci nie powiem bo to różnie bywa:>

enzomars said:
Rozumiem :)
Pewnie ten sam gosc ktory chcial zamknac napisy.info lol
I przy okazji strony z torrentami i p2p :Haha

enzomars

Registered User
Reaction score
2

Soundchaosdebug said:
Mam pytanie, z faktu że jestem nowy to nie wiem, o której pojawiają się jakieś rawy naruto? Tzn chodzi mi o konkretną godzinę, bo nie wiem czy czekać :)
Lepiej nie ryzykuj! Jutro sie obudzisz i na pewno bedzie ( albo nie :p ).
Jutro do 12ej powinno byc.

Gorzka said:
I przy okazji strony z torrentami i p2p :Haha
Yoo torrenty i p2p to spoko mogl sie skarzyc , ale napisy? co za %#$@!

Soundchaosdebug

Registered User
Reaction score
0
Country
Poland

Eheh, to jutro o 12 już ze szkoły wrócę ;]

Gorzka

Registered User
Reaction score
0
Country
Poland

Oczywiście pisząc jutro miałam na myśli dzisiaj^^
To wszystko przez ten brak RAW'a

KuBaka

Manga Editor
Reaction score
0
Country
Poland

mam nadzieje ze jak sie obudze to juz bedzie ten raw :) dobranoc wszystkim

Lyra Belaqua

Manga Editor
Reaction score
85
Country
Lithuania

KuBaka said:
Ach zapros mnie do siebie do Litwy :D
ale zle w tym ze nikt nie dostawia tutaj mangi. chcialam kiedys zamovic Eyeshield 21 po angielsku i okazuje sie amazon.com nie dostawia ksionzek do litwy, amazon.co.uk w ogole litwe ignoruje, a w amazon.fr i amazon.de w ogole nic nie rozumiem ;_; jestem prawie pewna ze nigdy w zyciu nie dotkne prawdziwej mangi XD

Gorzka said:
yFANTgirl Witam  :hug miło widzieć jak nasze grono się powiększa:)
:glomp

o, i wlasnie wtedy kiedy znowu zaczelam czytac Naruto, raw zaczol przychodzic pozniej niz zawsze :oh conspiracy :oh

Gorzka

Registered User
Reaction score
0
Country
Poland

yFANTgirl said:
ale zle w tym ze nikt nie dostawia tutaj mangi. chcialam kiedys zamovic Eyeshield 21 po angielsku i okazuje sie amazon.com nie dostawia ksionzek do litwy, amazon.co.uk w ogole litwe ignoruje, a w amazon.fr i amazon.de w ogole nic nie rozumiem ;_; jestem prawie pewna ze nigdy w zyciu nie dotkne prawdziwej mangi XD
A nie myślałaś nigdy o takiej możliwości:
Umówić się z kimś żeby zakupił za Ciebie mange i wysłał Tobie :)
No, a w kwestii pieniężnej przelew się kłania.
Żadnej rodziny bliskiej nie masz za granicą?
Ja to mam przynajmniej ciocie w Niemczech która mi Bleach zakupiła :pleased

Lyra Belaqua

Manga Editor
Reaction score
85
Country
Lithuania

Gorzka said:
A nie myślałaś nigdy o takiej możliwości:
Umówić się z kimś żeby zakupił za Ciebie mange i wysłał Tobie :)
No, a w kwestii pieniężnej przelew się kłania.
Żadnej rodziny bliskiej nie masz za granicą?
Ja to mam przynajmniej ciocie w Niemczech która mi Bleach zakupiła :pleased
nie mam ni kogo za granico, wszyscy mieszkajo na litwie ;_; moze jesli sama kiedykolwiek pojade za granice to kupie sobie mangi, ale to nie stanie sie any time soon >_>
dobrze ze jest taka rzecz jak inernet, manga za darmo i nie wazne gdzie mieszkasz XD ...ale chcialoby sie miec mangi na papierze a nie na CD czy hard-drive... trzeba sobie kupic printer XD