Polish Community - Chodź razem!

Binio

Intl Translator
下級員 / Kakyuuin / Jr. Member
Reaction score
5
Country
Poland
Re: Polish Thread

No właśnie widzę, że polskich tłumaczy to na MH bardzo wielu nie ma, chociaż nie jest z tym w sumie jakoś bardzo źle... Jak znajdę chwilkę to złożę to podanie na tłumacza i zabiorę się do roboty ;)

Tak swoją drogą: można dodawać tłumaczenia do dowolnych rozdziałów mangi, prawda? Jeśli pododaję jakieś archiwalne (a nie najnowsze) tłumaczenia Naruto, czy Bleacha, to nic się nie stanie? ;)

juUnior

Intl Translator
MH中毒 / MH Chuudoku / MH Addicted
Reaction score
1,771
Country
Poland

Siemasz Binio xDXD Cóż, z tego co widzę, będą Twoje tłumaczenia w Twoim wykonaniu, więc już nawet nie jestem zmuszony pisać: rób tłumaczenia "Naruto" :p

A poważnie: nie, można dawać archiwalne tłumaczenia, nie ma problemu oczywiście. To samo ze skanlacjami chyba. <swoją drogą ciekawi mnie, że jeszcze żadne wielkie korporacje wydające mangi, jak "Naruto" by Viz czy nawet pl JPF jeszcze nic nie działało w sprawie mh - nie, żebym coś prorokował, ale zawsze mnie to dziwiło, dziwi i będzie dziwić. Mh to taka potęga? <pytanie retoryczne, ja nie chcę nic zmieniać w tej formalnej kwestii xd>

Binio

Intl Translator
Reaction score
5
Country
Poland

Mnie sie wydaje, ze jako to zagraniczna strona, na zagranicznym serwerze, to moga tu byc bez przeszkod polskie skanlacje, translacje i polskie wydawnictwa nie moga nic z tym zrobic... Jesli zas chodzi o firmy angielskie/amerykanskie, to sam nie wiem, moze tutaj bazuja na tym, ze te wydawnictwa nie maja licencji na wychodzace na biezaco chaptery?

No sam nie wiem, czy bede robil tlumaczenia Naruto i wielu innych mang, czy na przyklad tylko Bleacha... :>
(a tak na serio: zastanawiam sie nad kilkoma tytulami, w tym Naruto, Bleach, Gantz, FMA. Innymi, mniej znanymi i popularnymi tytulami moze rowniez ;) )

juUnior

Intl Translator
Reaction score
1,771
Country
Poland

W sumie też tak myślę, ale gdyby to była prawda:
Binio said:
te wydawnictwa nie maja licencji na wychodzace na biezaco chaptery?
To JPF nie miał by prawa 'głosić', że polskie skanlacje całkiem nowych rozdziałów na bieżąco wychodzących = nie mogą powstawać. Dlategoż mnie troszku ciekawi ta kwestia z takim gigantem jak choćby właśnie Viz. <nie, żebym się tego "czepiał" czy cuś, tak się tylko myśli za dużo :p>

Binio, wiesz, ja Ci nie bronię robienia tego i owego, ale Naruto możesz robić :p <w końcu liczy się jakość, nie ilość czy szybkość> xD No i Narutard taki jak ja musi promować tylko "Naruto" wśród innych fanów xd

btw. obczaj se nową okładkę "Naruto" tomiku - przyznam, że mi się NAPRAWDĘ podoba, takiej bym się w życiu nie spodziewał :wtf

Binio

Intl Translator
Reaction score
5
Country
Poland

JPF nie może się bulwersować, że w Internecie pojawiają się skanlacje tytułu, na który nie mają licencji. Jako że nie wykupują jej w przód, to nie mają praw na wyłączność odnośnie najnowszych chapterów, tych, które wychodzą w gazetach dopiero ;p

No cóż, nie wiem, czy ma sens robienie Naruto, kiedy najlepsze polskie tłumaczenia i tak są już wrzucane na bieżąco przez jednego z najaktywniejszych tłumaczy na MH :P

Okładka nowego chaptera bardzo ciekawa i również mi się podoba, chociaż nie wiem, po co tam wepchnięty Naruto. Wiem, że to główny bohater, ale samych Kage bym preferował ;p

Acalia

Intl Translator
英雄メンバー / Eiyuu Menbaa / Hero Member
Reaction score
354
Country
Poland

Tak swoją drogą: można dodawać tłumaczenia do dowolnych rozdziałów mangi, prawda? Jeśli pododaję jakieś archiwalne (a nie najnowsze) tłumaczenia Naruto, czy Bleacha, to nic się nie stanie?
Nie ma problemu - możesz dodawać cokolwiek chcesz jeśli masz już tytuł tłumacza - no i wtedy zapisujesz się oficjalnie jako tlumacz danego tytułu (tak jak ja mam w profilu 5-6 tytułów które niby oficjalnie tłumaczę... ale się obijam od roku :I tyryryry...)

No cóż, nie wiem, czy ma sens robienie Naruto, kiedy najlepsze polskie tłumaczenia i tak są już wrzucane na bieżąco przez jednego z najaktywniejszych tłumaczy na MH :P
Im więcej tym lepiej - nigdy jeden skrypt więcej nie zaszkodzi...

Przez was w sumie mam ochotę coś przetłumaczyć (tylko pewnie obycie i szybkość i mocno spadła teraz...)

GrayFoxx

Registered User
Reaction score
37
Country
Poland

How's it going everyone? :o

Binio

Intl Translator
Reaction score
5
Country
Poland

No, pierwsze dwa tłumaczenia poszły na stronę i pojawiły się na liście (choć wydawało mi się, że dopóki jestem "New" miały się tam nie pojawiać =^). Jeśli ktoś mógłby rzucić okiem i skomentować, czy jest ok, to byłoby miło :D

Wrzucę jeszcze parę swoich tłumaczeń, poproszę o rangę i od kolejnego tygodnia będę się starał się na bieżąco dodawać tłumaczenia nowych rozdziałów :D

A wracjąc - juUnior, myślałem, że pisałeś o okładce chaptera nowego, a nie tomiku, ale nie chce mi się już edytować. Tamta zresztą też jest doskonała :D

Siema, GrayFoxx ^^

Last edited:

Acalia

Intl Translator
Reaction score
354
Country
Poland

Foxxy you arth aliveth! But apparently you have forgotten how to speak and write in polish? :D
Come to momma for a welcome hug <3

Binio, widzę, że Blicza robisz... Spoko, moja działka - zaraz znajdę chwilkę i rzucę okiem na twoje wypocinki i skomentuje jak Pan Bóg przykazał (albo njt, już nie pamiętam nawet xD)... Niedobsz niedobsz.. Mam konkurencję (nie żebybm ostatnio coś tłumaczyła, ale zawsze xD)

GrayFoxx

Registered User
Reaction score
37
Country
Poland

The internetz have melted the part of my brain that allowed me to speak or write in polish. :xp

:hug

Binio

Intl Translator
Reaction score
5
Country
Poland

No, póki co tylko Bleacha wrzuciłem i z całą pewnością jeszcze parę rozdziałów tej mangi przerobię... Potem zapewne rozszerzę działalność na inne tytuły, ale to dopiero plany na przyszłość ;p
Za namową juUniora, który bardzo gorączkowo do tego namawia, do swoich projektów włączyłem też Naruto, którego chętnie czytam, więc tłumaczenie będzie też przyjemne :D
Wszelki komentarz i krytyka mile widziana, więc z góry dzięki ^^

No i miło, że znowu tłumaczysz :)

EDIT:
Kolejne tłumaczenie Bleacha wrzuciłem na stronę :D
Teraz tylko ten approval ;p

Last edited:

Acalia

Intl Translator
Reaction score
354
Country
Poland

No i miło, że znowu tłumaczysz
Czasami sobie poszaleję xD Ale zazwyczaj nie mam czasu w piątki, więc niestety wychodzi jak wychodzi... Może kiedyś dobiję do tych 100 złotych tłumaczeń ^^

A JuUnior charakteryzyje się gorączkowym namawianiem do wszystkiego, nie musisz sie przejmować :D <3
Teraz zostaje ci tylko tłumaczenie tłumaczenie, żeby jakoś dalej to poszło... Ani się obejrzysz, a już dobijesz d 50 tłumaczeń :D

Foxxy teh internet you say... Hmm I suppose your homo...ekhem...suspicious avatar is also because of teh internet. Poor lit' Foxxy's brain - oh well, I think you just need to be with us in the polish thread for some time, to learn again how to read/write in polish, neee~~?

GrayFoxx

Registered User
Reaction score
37
Country
Poland

What's wrong with my avatar? :notrust It's from an awesome game you know. :noworry

juUnior

Intl Translator
Reaction score
1,771
Country
Poland

Binio said:
JPF nie może się bulwersować, że w Internecie pojawiają się skanlacje tytułu, na który nie mają licencji. Jako że nie wykupują jej w przód, to nie mają praw na wyłączność odnośnie najnowszych chapterów, tych, które wychodzą w gazetach dopiero ;p
Przyznam, że kiedyś prowadziłem dyskusje na ten temat na NF, i ludzie doszli do dwóch konkluzji: a) JPF ma prawa do "Naruto" wersji tomikowej i b) JPF ma prawda do tytułu "Naruto", czy to rozdziałów tomikowych, czy gazetkowych. Osobiście preferuje wersję, którą Ty opisałeś <3

Binio said:
Okładka nowego chaptera bardzo ciekawa i również mi się podoba, chociaż nie wiem, po co tam wepchnięty Naruto. Wiem, że to główny bohater, ale samych Kage bym preferował ;p
Zgadzam się - a przynajmniej obstawiałem, że będzie 5 kage + ewentualnie Naruto, ale podoba mi się sposób, w jaki Naruto został wepchnięty na okładkę jeśli już: 5 kage jest odpowiednio uszeregowana, wraz z elementami natur kraju czy czego jako tło dla każdej postaci, i Naruciak po prostu taki z przodu wystający, co by nie wkomponowywał się "póki co" w miano kage :p xDXD

Binio said:
A wracjąc - juUnior, myślałem, że pisałeś o okładce chaptera nowego, a nie tomiku, ale nie chce mi się już edytować. Tamta zresztą też jest doskonała
Np, i tak widziałem Twój post nt tomikowej okładki xd

siemasz Foxxik! Kope lat, czekaj, czekaj, Ty już nie studia, pracka czy cuś? Opowiadaj :p

Binio said:
Za namową juUniora, który bardzo gorączkowo do tego namawia, do swoich projektów włączyłem też Naruto, którego chętnie czytam, więc tłumaczenie będzie też przyjemne
Właśnie o to chodzi :D

Acalia-senpai said:
A JuUnior charakteryzyje się gorączkowym namawianiem do wszystkiego, nie musisz sie przejmować <3
Spoko bobo, jako tako Binio mnie zna - wie, że będę namawiał tylko do "Naruto" xD

Acalia

Intl Translator
Reaction score
354
Country
Poland

What's wrong with my avatar? It's from an awesome game you know.
Nothing is wrong with it...almost...

It just looks like a yaranaika jokes... But maybe it's my imagination 8D
Just look at it :D

A z JPF jest tak moi drodzy, że mają licencję na wszystko co zebrane w tomiki i na dobrą sprawę każda wychodząca skanlacja ma racje bytu do momentu, aż nie zostanie w Japonii zebrana w tomik (ale JPF nie zezwala na skanlacje bo to im psuje sprzedaż dlatego mają tak napisane umowy, że polskie skanlacje [nie translacje] są w pewnym sensie nielegalne - do 24 h jako materiał promocyjny tytułu - wtedy można to upubliczniać).

Binio

Intl Translator
Reaction score
5
Country
Poland

Nie wiem, ja pisałem odnośnie tych licencji tyle, co mnie się wydaje, pewności nie mam, a wygląda na to, że racji także nie xD

No i przy okazji dzięki za komentarz do tłumaczeń. Kolejne jest oparte już na tym sporządzonym przez C.net'a, więc powinno być przynajmniej bardziej trafne, a może i lepsze, jeśli znów nie narobiłem głupich błędów przy swoich speed translacjach ;p

Ilość tłumaczeń może i rośnie szybko, ale jeśli się spojrzy na szerszy plan, to można sobie uświadomić, że musiałbym na przykład przełożyć na polski całego Bleacha, żeby chociaż zbliżyć się do juUniora, a i tak miałbym mniej tłumaczeń od niego ;p

Acalia

Intl Translator
Reaction score
354
Country
Poland

Ilość tłumaczeń może i rośnie szybko, ale jeśli się spojrzy na szerszy plan, to można sobie uświadomić, że musiałbym na przykład przełożyć na polski całego Bleacha
Ja dla swojej grupy dawno temu (ze 2 latka będzie) przełożyłam około 10-13 tomów Bleacha ^^ Cały to jednak karkołomny pomysł, ale jest tak dużo serii które są zupełnie niedostrzegane, a warte tłumaczenia.

a może i lepsze, jeśli znów nie narobiłem głupich błędów przy swoich speed translacjach ;p
Nauka na błędach jest najlepsza - poza tym szybkości nabiera się z czasem, to nie jest tak, że możesz przetlumaczyć 8 stron w 20 minut od tak xD *wspomina pierwsze tłumaczenia nad którymi siedziała i siedziała i siedziałaaaaa*

Awwwww JuUnior-kun mnie zathanksował <3333333

Last edited:

Binio

Intl Translator
Reaction score
5
Country
Poland

Ja doskonale zdaję sobie sprawę, że jest wiele tytułów wartych czytania i tłumaczenia. Bleachem i Narutem zajmę się tak na dobry (?) początek, a potem powoli będę wprowadzał do projektów więcej mang, które warto spolszczyć.
Szkoda tylko, że jednej z mang, które chciałem dodać do projektów nie ma w bazie (bo jest "Hen", ale Hiroya Oku stworzył dwie mangi, które mają ten sam tytuł xD).

EDIT:
No, w sumie jest już pięć rozdziałów przetłumaczonych, ale trzy z nich nadal czekają na zatwierdzenie... Może mi ktoś podpowiedzieć - te translacje z listy "pending" dodawać mogą moderatorzy/administratorzy czy kto? xD

Last edited:

GrayFoxx

Registered User
Reaction score
37
Country
Poland

siemasz Foxxik! Kope lat, czekaj, czekaj, Ty już nie studia, pracka czy cuś? Opowiadaj :p
That is actually not a very pleasant subject for me so excuse me but I don't really feel like sharing my stories with you guys.

juUnior

Intl Translator
Reaction score
1,771
Country
Poland

Acalia-senpai said:
Awwwww JuUnior-kun mnie zathanksował <3333333
Zrobię to jeszcze raz xDXDXD

Binio said:
EDIT:
No, w sumie jest już pięć rozdziałów przetłumaczonych, ale trzy z nich nadal czekają na zatwierdzenie... Może mi ktoś podpowiedzieć - te translacje z listy "pending" dodawać mogą moderatorzy/administratorzy czy kto? xD
Ja się na tym nie znam, pewnie tak <chyba pisze na dole tłumaczenia, kto zatwierdza>.

Foxxik dzięki za jakąkolwiek odp. :p Przynajmniej jeszcze rozumiesz, co się do Ciebie mówi po polskiemu xD Ale pocieszę Cię: nie jesteś sam! Zycie jest do pupy! Albo inaczej: życie jest ciężkie : ( <emo mode off> .. albo nie, poemuje się z kimś.. <emo mode on> Tak, życie daje to znane kopas w dupas i tralalas. Ale gdy jest smutno czy coś nie tak, to sobie przypominam słowa Gaary psychola o kochaniu siebie, narcyzowaniu, i takich tam xd Albo zwyczajne: Całkowicie pozbawione sensu życia. I serca. Liczę się tylko ja. Ot zwykłe. No i jeszcze to: Kto pod kim dołki kopie ten ma łopatę. <emo mode off> xd