Polish Community - Chodź razem!

Lyra Belaqua

Manga Editor
中級員 / Chuukyuuin / Member
Reaction score
85
Country
Lithuania
Re: Polish Thread

Czy nie chodzi bardziej o słowo 'kołysać"...? Bo nie kojarzę takie słowa jak 'kołychać' (aż wygooglowałam z ciekawości xD).

Bo jeśli kołysać to 'swing', ostatecznie 'wow'.
Tak.. chodzilo mi o "kołysać". W ogole zapomnialam ze polski ktory rozawiam w domu jest troche inny od standartnego polskiego ^^''' Anywayz, thanks.

juUnior

Intl Translator
MH中毒 / MH Chuudoku / MH Addicted
Reaction score
1,771
Country
Poland

Wow, Lyra Belaqua nie dość, że świetne coloringi zapuszcza, to jeszcze umie pisać po polsku - pal licho, że Litwa, ale jestem pod wrażeniem :wtf

Swoją drogą witam nowo przybyłych - róbcie tłumaczenia Naruto! :3

Intervigilium

Registered User
初心者/ Shoshinsha / Beginner
Reaction score
0
Country
Poland

Hejo wszystkim!
Nie jestem "forumowym molem", ale czasami będę zaglądał. Zająłem się tłumaczeniem 666 Satan z japońskiego na polski. Jak ktoś jest biegły w japońskich kolokwializmach to byłbym chętny do konsultacji ;p.

juUnior

Intl Translator
Reaction score
1,771
Country
Poland

siemasz Intervigilium ^^

Szkoda, że nie zacząłeś tłumaczyć Naruto z jap. na pl :3:3:3

Intervigilium

Registered User
Reaction score
0
Country
Poland

Naruto nie ruszam, bo wciąż coś się dzieje w tym temacie. A 666 jest w podobnych klimatach i też mi pasuje ;p W końcu tworzy to brat Kishimoto ^_^.

WildH

Registered User
Reaction score
5
Country
Poland

Witajcie Polacy!

Nie mam pojęcia gdzie to pytanie mogę zadać, ani gdzie znaleźć odpowiedź, więc jeśli ją znacie i będziecie tak mili, odpowiedzcie: co to jest Double Issue?
W wątku na temat WSJ (i kilku innych) niektórzy posługują się tym wyrażeniem. Ogółem chyba nikt ze wspominających coś na ten temat Double Issue nie lubi, a ja nie wiem co to.

Pozdrawiam :)

juUnior

Intl Translator
Reaction score
1,771
Country
Poland

Double Issue, jak np. w zapodanym przez Ciebie przykładzie gazetki WSJ oznacza, że to numer/wydanie podwójne - innymi słowy dostajemy te same chapy, co zawsze, ale na następny numer czekamy 2 tygodnie <:/> zamiast jednego. Innymi słowy porażka, kiedy coś tego typu występuje, jak teraz : (

Swoją drogą witaj i zapraszam do robienia tłumaczeń Naruto :3:3

WildH

Registered User
Reaction score
5
Country
Poland

Dzięki za odpowiedź ;3 .

Hm na czym takie tłumaczenie miałoby polegać, bo totalnie się na tym nie znam?

juUnior

Intl Translator
Reaction score
1,771
Country
Poland

np xd

hmm, mówiąc krótko i zwięźle: na zrobieniu tłumaczenia chapka i umieszczeniu tutaj na mh - najlepszym wyjściem byłoby po prostu obczaić, jak inni to robią, np. na stronie głównej po prawej są umieszczone tłumaczenia na angielski i inne języki ^^ <w sumie nie wiem dokładnie, jak odpowiedzieć na to, wydaje się proste, ale ja bakaaa xd>

WildH

Registered User
Reaction score
5
Country
Poland

Japońskiego dopiero się uczę, więc odpada, mogłabym z angielskiego, ale to chyba każdy tu umie, więc nie wiem czy to wchodzi w grę? :P Korzystam z japońskich słowników online i znam parę słów, więc mogłabym sprawdzać różne niejasności i kontekst wypowiedzi w raw'ach.

juUnior

Intl Translator
Reaction score
1,771
Country
Poland

mogłabym z angielskiego, ale to chyba każdy tu umie, więc nie wiem czy to wchodzi w grę? :P
Właśnie to wchodzi w grę xd Także może w tym czy tam następnym tygodniu, czekam na tłumaczenie "Naruto" xP

WildH

Registered User
Reaction score
5
Country
Poland

Prędzej następnym, bo w środę, czwartek i piątek mam egzaminy xD . Mam tłumaczyć nowe? Czy to ma jakieś znaczenie, jakich skanów będę używać?

Last edited:

juUnior

Intl Translator
Reaction score
1,771
Country
Poland

Łajldejdż - skąd w ogóle taki nick? xd

Oooo, gimnazjalistka, w takim razie powodzenia - ale nie dziękuj, podziękujesz po egzaminach :3

Nie, nie chodzi mi o skanlacje, tylko o tumaczenie - najlepiej bazować na tłumaczeniu Carlos Net'a lub Hisshouburaikne'a - łatwiej w ten sposób xP

WildH

Registered User
Reaction score
5
Country
Poland

Hm wyślij mi instrukcje co jak się robi >D

Taki nick stąd, że na pewnym RPG miałam imię Dzikie Serce, potem chciałam się gdzieś pod tym nickiem zarejestrować, ale był zajęty; WildHeart też zajęty, więc zostało WildH :P

Oooo, gimnazjalistka, w takim razie powodzenia - ale nie dziękuj, podziękujesz po egzaminach :3
Oook! x3

Acalia

Intl Translator
英雄メンバー / Eiyuu Menbaa / Hero Member
Reaction score
354
Country
Poland

JuUnior co to za agitacja świeżej krwii xD

WildH, najlepiej na głównej stronie popatrz jak wyglądają pl tłumaczenia albo zajrzyj do naszych archiw, tam są wszystkie nasze wypociny (jako tłumaczy).

O taki link => http://mangahelpers.com/t/acalia/archives/ i tam masz liste tłumaczeń... To nic trudnego :)

juUnior

Intl Translator
Reaction score
1,771
Country
Poland

Acalia-senpai :wtf <bez kitu, ja dalej nie mogę wyjść z szOku przez duże o, że to się czyta Akalia, a nie Acalia, Dlaczego? Dlaczego!? DLACZEGO!? WHYYY!? - nie no, pytanie retoryczne xd> Wiesz przecież, że ja zawsze dobry dla nju ludzi *x* No i nie byłbym sobą, gdybym nie napisał o tłumaczeniu Naruto xDXDXD

"Dzikie Serce" - hmm, nie powiem, hmm, od razu miałem skojarzenia z Waleczne Serce.. hmm, Braveheart: Dzikie Serce.. ekhem, Wildheart: Dzikie Serce - da się nakręcić chyba o tym film, hyhy xd
Swoją drogą WildH jest bardziej klimatycznym nickiem - nie to, co moje dżunior wieśniactwo wymyślone po ulubionej postaci <żał.jp>

Pakerro

Registered User
Reaction score
0
Country
Poland

Cześć. Jestem na mangahelpers.com już od jakiegoś czasu dłuższego, ale dopiero teraz znalazłem Polski temat. Najbardziej lubię mangę Gantz, której tłumaczenie robisz juUnior bardzo fajnie :).

juUnior

Intl Translator
Reaction score
1,771
Country
Poland

siemasz Pakerro ^^

W takim razie.. rób również tłumaczenia Gantz'a i .. Naruto xDXD

Binio

Intl Translator
下級員 / Kakyuuin / Jr. Member
Reaction score
5
Country
Poland

Ohayooo~!
Na MH bywam od czasu do czasu i to w miarę regularnie, ale dopiero co postanowiłem założyć tutaj konto (do czego, swoją drogą, skłoniło mnie znalezienie polskiego wątku, który dostrzegłem w profilu juUniora, który to z kolei znalazłem w thanksach do jednego z postów nt. spoilerów do nowego chaptera Naruto... ufff ;p).

Za same tłumaczenia może i się wezmę, obczaję w wolnej chwili jakiś tutorial a propos dodawania ich na stronę i może coś z tego kiedyś będzie ;p

Acalia

Intl Translator
英雄メンバー / Eiyuu Menbaa / Hero Member
Reaction score
354
Country
Poland

Dodawanie tłumaczeń tylko wydaje się skomplikowane, ale tak naprawdę to dziecinnie proste.
Poza tym - od czasu nowej wersji MH tłumacze mają o wiele więcej wygody w dodawaniu i publikowaniu tłumaczeń - to tylko chwilka, a nie tak jak kiedyś mozolne wpisywanie całych linijek dodawanie znaczków itd...
No i wszystko jest w jednym miejscu - bez problemu można znaleźć swoje tłumaczenia <3

A co do przyjemniejszych spraw...
Witaj Binio! Tłumacz tłumacz - brakuje nam tutaj polskiej ekipy - im nas więcej tym lepiej!! :D